Lezersvragen beantwoord

Omspringen in galop, waarom doet een paard dit?

 
Hoe kan ik het beste beginnen met opbouwen na een blessure? Wat is de beste manier van zadelmak maken? Hoe kan ik een bokkend paard longeren? Dat waren de vragen die mij werden gesteld. Hoe graag ik het ook over zadelmak maken wil hebben, want daar kan ik namelijk uren over praten, ga ik die vraag op dit moment niet bespreken. Die bewaar ik graag voor mijn volgende blog. Ik wil daar namelijk niet over in hoeven te korten.
 

 

 

Opbouwen na een blessure.

 
Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de ernst van de blessure en welke behandeling daar bij past. Dit paard in kwestie heeft complete boxrust gekregen en gelukkig zal de blessure volledig verdwijnen. Het is belangrijk bij het opbouwen dat je paard kalm blijft en geen gekke dingen gaat doen. Het moet vooral veilig blijven voor jezelf en je paard.
 
 
Na boxrust mag je vaak beginnen met wat stappen aan de hand. Indien je bang bent dat je paard niet rustig zal blijven kun je hem of haar wat geven, hoeft niet veel te zijn maar net het scherpe er van af. Persoonlijk ben ik voorstander van het hoofdstel aan te doen en te zorgen voor een lang halstertouw of een longeerlijn. Mocht het paard toch wegschieten heb je meer lijn om hem/haar vast te houden. Volg altijd het schema van je dierenarts, bij twijfel overleggen. Als je denkt dat je te snel gaat kun je in overleg je tempo en schema aanpassen en het rustiger aan doen.
 
 
Na het aan de hand stappen komt stap 2. Weer in het zadel. Ook hierbij is het belangrijk dat het veilig moet blijven. Zelf heb ik tijdens het opbouwen na een peesblessure mijn training weer opgepakt. Ookal mochten we enkel stappen, betekent niet dat het paard niet hoeft te luisteren. Als je direct op je aanleuning en reactie op been blijft werken zul je daar veel profijt van hebben.
 
 
Voel vooral wat je paard zelf aangeeft. Mag je namelijk een aantal minuten draven maar het voelt niet helemaal goed, stop dan. Niet forceren maar stoppen. De dag erna kun je het weer opnieuw proberen en anders weer overleggen met je dierenarts.
 
 
Ik heb dus in het opbouwen na de blessure mijn training weer direct opgepakt, gezorgd dat het paard aan mijn been was en fijn nageeflijk kwam. Door het gebrek aan training was hij spieren verloren. Het is belangrijk dat je de spieren vanaf het begin direct weer correct gaat gebruiken en trainen. Doe je dit niet, loop je risico op andere blessures.
 
 
 

Longeren.

Het paard in kwestie bokt als je haar probeert te longeren. Persoonlijk denk ik dat zulk gedrag voortkomt uit een dominantieprobleem. Het paard probeerd namelijk de leider te zijn van degene die in het midden staat.
 
 
Het is belangrijk dat er eerst grondwerk met het paard wordt gedaan en dat de rangorde opnieuw bepaald wordt.
Je kunt dit doen door het paard in een paddock of longeercirkel los te laten en steeds wanneer het naar je toe komt jaag je hem/haar weg. Na dit enkele keren gedaan te hebben loop je zelf naar het paard toe. Blijf vooral kijken hoe het paard zich gedraagd. Gaan de oren plat? Gaat hij/zij dreigen? Jaag het paard dan weer weg. Net zo lang tot jij zelf bepaald wat er gebeurd.
 
 
Neem het paard aan een touw en zorg dat je jezelf als leider ziet. Jij bepaald, niet het paard. Ga een stukje lopen en ga dan stilstaan, loopt het paard door? Dan achteruit. Herhaal dit net zolang tot het paard respect heeft voor jouw leiderschap en hij/zij jou volgt.
 
Oke, als het respect hersteld is wil ik graag weten of het paard dan nog steeds bokt en naar je toe komt met longeren. Komt hij/zij weer naar je toe jaag je het paard gewoon weer weg. Neem dan weer de leiderschap in handen. Probeer er echt te staan! Jij bent de leider, niet andersom. Sommige paarden hebben een sterkere en duidelijkere leider nodig dan andere paarden.
 

Omspringen in galop.

”Springt om’’ staat er dan op je protocol. Verdorie, ook je overgang of oefening daarna gaat de mist in. Waarom doet ie dat nou? Onbalans. Ookal lijkt het erop dat het paard dat doet om te pesten, dat is het echt niet. Het komt puur door onbalans. Dit paard in kwestie springt in de rechtergalop om naar de linkergalop, het voorbeen dan.
 
 
Op het moment dat het linkervoorbeen te veel vrijheid krijgt kan dat voorbeen te ver naar voren komen. Gevolg zal dan wisselen van galop zijn. Het te veel vrijheid krijgen op het linkervoorbeen of linkerschouder is eigenlijk weglopen over de schouder. Hoe meer stelling er naar rechts wordt genomen des te groter is de kans dat het paard omspringt.
 
 
Persoonlijk denk ik dat het belangrijk is dit paard recht te houden en meer contact aan de linkerteugel gaan maken zodat je de schouder kunt gaan begrenzen. Op het moment dat je een volte wilt maken zou ik de volte met 2 teugels inzetten, dus met 2 handen sturen in plaats van met 1. Puur om het paard te helpen om zijn/haar balans te behouden. Een paard wat niet in balans is kan niet correct verzamelen.
 
 
Ik denk dat het belangrijk is om eerst meer impuls en gedragenheid van achter te krijgen door veel kort achter elkaar te schakelen, met behoud van contact en aanleuning. Hierbij het paard zo veel mogelijk recht houden. Pas als dat goed gaat zou ik aan buiging en verzameling gaan denken. Blijf vooral niet te lang galoperen. Wissel het af met andere oefeningen. Neem gerust even een stap-pauze tussendoor.
 
 
Door veel te schakelen en veel overgangen draf-galop te maken komt er meer gewicht en gedragenheid op het achterbeen. Hierdoor worden ze sterker en ontwikkelen ze meer balans. Je zult merken dat het omspringen dan ‘vanzelf’ minder wordt en zal verdwijnen.
 

 

Basis:

Voor mij als ruiter is het van belang dat een paard van achteren naar voren recht op 2 teugels in balans loopt. Hiermee is het rijden van oefeningen zoals wijken, schouderbinnenwaarts, travers etc vele malen makkelijker. Dit is naar mijn mening de basis van de africhting en opleiding van het paard.

 

Zadelmak maken:

In het volgende artikel zal ik het veelbesproken onderwerp zadelmak maken bespreken. Hoe pak ik het aan, waarom doe ik dingen en wat kun je zelf doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *