Gastblog: Grinto de Fries met Grinta

Meer dan 10 jaar geleden keek ik naar een slotetappe van de Tour de France. Een aantal renners spurtten gretig voor de zege. De reporter zei: “ik zie de grinta op hun gelaat”. Ik vond “grinta” direct een mooi woord maar wist niet wat het betekende. Ik schreef het op een briefje en kleefde het in de binnenkant van mijn keukenkast.

De beste willen zijn

Ik zocht het woord “grinta” op. Het betekende “de beste willen zijn, willen winnen”. Ik dacht “als ik ooit eens een nieuw paard heb, noem ik het zo”.
We hadden 2 veulens in de opfok die klaar waren om te verkopen. Maar die ene hengst, ietsje kleiner dan die andere, die HAD iets… Maar ja, ik had ook iets… al TWEE friezen. Omdat ik niet wilde dat iemand anders hem zou hebben, kocht ik hem. Hij was bloedmooi.

Zadelmak maken en het ziekenhuis

We maakten hem zadelmak en in die periode was ik een zeer bekend figuur op de spoedgevallendienst van het ziekenhuis. Hij was een hengst met een gebruiksaanwijzing. Tijdens de eerste dressuurwedstrijden, moest ik zorgvuldig de locatie uitzoeken want ik had ademruimte nodig. Ik haalde hem van de trailer, longeerde hem ver weg van de andere paarden, stapte op en reed binnen (en won).

Mijn Grinto was eigenlijk een gevaar

Mijn Grinto kon niet met andere paarden overweg, sloeg tilt en was eigenlijk een gevaar. Maar als de liefde en de schoonheid grenzeloos zijn, zijn de kansen dat ook. Ik moet heel veel geduld hebben, en ook regelmatig weer eens in het zand bijten. Ik nam ontzettend veel les en oefende bijna elke dag; mijn hele leven draaide om mijn zwarte prins. Mede dankzij dat (en ook met een beetje hulp van de dierenarts die hem ruin maakte) heb ik nu een heel fijn paard. Hij is nog steeds licht ontvlambaar maar daar kan ik steeds beter mee om. We zijn nu druk bezig met het aanleren van de wissels, dat is heel moeilijk, maar we gaan ervoor!

horse 24 3

Mijn beste vriend

Als hij dan staat te blinken, tot in de puntjes verzorgd met zijn manen van 1,6m en we zijn klaar om op wedstrijd of op training te vertrekken dan zeg ik hem wel 10 keer “jongen toch, hoe mooi kan je wel zijn”. Ik geef hem een kusje op zijn neus en voeg eraan toe “je bent een moeilijk geval, maar je bent mijn beste vriend”.

Ria heeft een blog geschreven en ontvangt hiermee een tegoedbon t.w.v. € 50,- die zij via Horse24 kan besteden. Wil jij ook meedoen? Kijk op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *