Over de schouder weglopen

Herkenbaar?

Je wilt eigenlijk een mooie grote volte maken maar jouw paard denkt daar anders over. Het liefste wil hij/zij over de buitenschouder weglopen. En eigenlijk, als ze het zouden kunnen vertellen, willen ze niet eens van de hoefslag af komen. Wil jij nou weten hoe dat komt en wat je er aan kunt doen?

Waarom loopt een paard weg over de schouder?

Waarom plakt een paard graag tegen te hoefslag/muur aan? Waarom valt een paard door je binnenbeen? Dit zijn vragen die we dagelijks tegenkomen. Het antwoord is eigenlijk heel simpel, de oplossing complexer en vergt veel gevoel en een consequente ruiter.

Het antwoord is: omdat het paard niet van achter naar voren recht op 2 teugels in balans is. Zo, dat zijn eigenlijk drie punten in één.Deze drie punten wil ik graag voor jullie uitwerken.

Van achteren naar voren:

Gas geven. Dat is een hele belangrijke. Zonder gas heb je namelijk geen stuur maar ook geen rem. Hé dat is gek, zonder gas heb ik toch juist teveel rem? Ja, handrem. Niet de rem die we graag willen hebben. En geen stuur, op een langzaam tempo heb ik toch meer tijd om te sturen? Klopt! En je paard heeft dan ook meer tijd om uit balans te komen, tegen het binnenbeen aan te vallen of door de schouder weg te lopen.

Goed, gas geven. Uiteraard doen we dit beheerst. We willen namelijk niet dat we controle verliezen. We zeggen het eigenlijk al, van achteren naar voren. Niet van achteren en voor weer weg. Zorg ervoor dat je paard een fijn actief tempo heeft en dat de impuls die je er achter in rijd aan de voorkant bewerkbaar is. Dus wat je er aan de achterhand in rijd moet je aan de voorkant kunnen opvangen, ten alle tijden!

Recht op 2 teugels:

Heel vaak horen we “hij pakt links vast”. Fout! Het paard pakt dan links niet vast, het paard pakt rechts niet of veel minder aan. Hierdoor lijkt het dat het paard vastpakt maar in de meeste gevallen is dat dus niet zo. Het kan natuurlijk ook andersom zijn maar om het makkelijk te houden vertaal ik het nu naar links ‘vastpakken’.

Wat gebeurd er als een paard rechts geen druk pakt en links heel veel? Verschillende dingen. Namelijk; het paard loopt vaak scheef, zal moeite hebben met linkerstelling en buiging, zal makkelijk rechtsom buigen en zal over de rechterschouder weglopen.

Wat kunnen we daar aan doen? We hebben al gewerkt aan het gas, mooi! Dat hebben we namelijk hard nodig. Het is heel belangrijk dat je als ruiter gaat voelen hoe de drukverdeling op je beide teugels is. In dit geval links heel veel, rechts heel weinig. Alles wat we links te veel hebben gaan we aan rechts geven. Geven? Ja, geven. Belangrijk hierin is dat je heel consequent en streng naar je zelf moet zijn en je rechterteugel op verbinding houdt. Ten alle tijden. Je hebt namelijk weinig tot geen verbinding en druk, dat wil je herstellen. Dus, rechts altijd eraan houden, altijd op contact. Alles wat je links te veel hebt laat je los en geef je aan rechts.

Een hele fijne oefening hierbij is met je linkerhand van de hals af stelling vragen en weer loslaten. Dit enkele keren herhalen tot je voelt dat je paard rechts de verbinding gaat herstellen. Belonen doen we in dit geval ALTIJD met de linkerhand. Deze oefening kun je op beide handen doen, rijd je op de rechterhand zul je stelling naar buiten vragen. Hierbij is het geen ramp als het paard wat door je rechterbeen heen valt, je bent hem immers iets aan het leren. Je zult merken dat als je contact aan rechts hersteld is, je met enkel een halve ophouding de rechterschouder kunt begrenzen.

Wat is balans nou eigenlijk?

Met paardrijden kennen we verschillende soorten van balans. Namelijk de verticale en de horizontale. De verticale is het zwabberen over de A-C lijn, de horizontale is het wel of niet op de voorhand hangen.
We hebben gas en we hebben gelijke druk aan 2 teugels. Top! Zonder kunnen we namelijk de balans niet herstellen. De horizontale balans wordt hersteld door het van achter naar voren rijden te herhalen, dus gaan schakelen. Hierbij is het belangrijk dat je ten alle tijden contact blijft maken met de mond. Je kunt je voorstellen dat als je gas geeft en je tegelijkertijd je teugels losgooit dat je paard wegloopt. Dan verlies je dus je impuls via de voorkant. De verticale balans kun je herstellen door de schouders te corrigeren met halve ophoudingen. Je zult merken als je contact aan beide teugels gelijk is je de schouders kunt begrenzen en zo kunt voorkomen dat een paard tegen de wand aan plakt, door het binnenbeen valt of over de schouder wegloopt.

Een goede oefening voor balans en om te controleren of je de beide schouders kunt begrenzen is op de binnenhoefslag rijden. Als dat goed gaat kun je gaan remmen en gasgeven op de binnenhoefslag. Je zult dan merken dat het paard weer moeite heeft met de verticale balans. Herhalen is het steekwoord.

Basis:

Voor mij als ruiter is het van belang dat een paard van achteren naar voren recht op 2 teugels in balans loopt. Hiermee is het rijden van oefeningen zoals wijken, schouderbinnenwaarts, travers etc vele malen makkelijker. Dit is naar mijn mening de basis van de africhting.

Aanleuningsproblemen:

In het volgende artikel zal de aandacht worden gelegd op problemen in de aanleuning. Hoe ontstaan deze problemen en hoe zijn ze op te lossen.  

One thought on “Over de schouder weglopen

 1. Arnoud zegt:

  Hallo, ik ben een beginner.
  Veel van deze blogs vind ik erg moeilijk en dat is jammer want ik zou er veel van kunnen leren.
  Probleem is de bij de ervaren mensen ingebakken termen.
  Ik snap het niet omdat ik bijvoorbeeld niet weet wat:
  1. Over de schouder weglopen of wegvallen is
  2. Een paard door je binnenbeen valt
  Dan ga ik die termen eerst zoeken op internet en voor ik het weet ben ik een uur verder en ben ik nog meer in de war.
  Zou u mij dit kunnen uitleggen of weet u waar ik deze basis literatuur kan oppikken?
  Het makkelijkst is een tekeningetje met pijltjes en uitleg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *